بخشی از برنامه این هفته «سینما آیفیلم» به پخش گزارشی درباره زنده یاد «خسرو سینایی» اختصاص یافت که هفته گذشته با رفتنش جامعه هنری را عزادار کرد.
به گزارش آی فیلم، خسرو سینایی، از سینماگران فرهیخته و کاردان سینمای ایران بود که فیلمهای ارزشمند مستند و داستانی زیادی به یادگار گذاشت.
خسرو سینایی، که به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستانی در تهران بستری بود، سرانجام روز شنبه ۱۱ مرداد در ۷۹ سالگی درگذشت.
او در تولید فیلمهای مستند، فیلمهای کوتاه و بلند داستانی و همچنین تدریس فیلمسازی در دانشگاه و آموزشگاههای هنری فعالیت داشت.
خسرو سینایی ۹ دیماه ۱۳۱۹ در ساری به دنیا آمد و پس از تحصیل در دبیرستان البرز تهران، برای ادامه تحصیل به وین رفت. در پایتخت اتریش، در رشتههای معماری، موسیقی، کارگردانی و فیلمنامهنویسی تحصیل کرد و با توشهای درخور در سال ۱۳۴۶ به ایران برگشت.
نخستین فعالیت او در ایران تولید فیلمهای مستند برای وزارت فرهنگ و هنر بود. در این چارچوب با خلق فیلمهایی مانند "حاج مصورالمُلکی" درباره یک هنرمند مینیاتوریست، و "آنسوی هیاهو" درباره نوجوانان ناشنوا و مدرسه باغچهبان، نگاه و شیوه خاصی را به جامعه سینمایی معرفی کرد.
او بیان مستند را با نوعی بافت روایی و داستانگونه همراه کرد که به فیلمهای او جلوه و جذابیت خاصی بخشید.
خسرو سینائی از سال ۱۳۵۱ در تلویزیون ملی ایران به کار تهیه و کارگردانی فیلمهای مستند ادامه داد.
بسیاری از سینمادوستان جالبترین تجربه سینایی را تولید فیلم "مرثیه گمشده" میدانند. او برای تولید این مستند بلند بیش از ده سال کار تحقیقی دقیق انجام داد و سرانجام در سال ۱۳۶۲ به پایانش رساند.
فیلم به سرنوشت گروهی بزرگ از آوارگان لهستانی پرداخته است که در سالهای جنگ دوم جهانی، که ایران خود در شرایطی دشوار گرفتار بود، از سیبری به ایران اعزام شدند. سینایی با دقت و عطوفت سرنوشت این آوارگان غریب را تا پس از پراکنده شدن آنها از اردوگاه محل اقامتشان دنبال کرده است.
سینایی در سال ۱۳۸۴ فیلم مستند - داستانی "گفتوگو با سایه" را کارگردانی کرد و در آن کوشید، با استفاده از مواد فیلمی و عکسی گوناگون، زیر و بمهای زندگی صادق هدایت، نویسنده مشهور ایرانی، را با پرداختی بدیع و تصویری ارائه دهد.
از خسرو سینایی حدود ۱۲۰ فیلم کوتاه و بلند گوناگون به جا مانده است. نام او به ویژه با خلق شماری از مستندهای جذاب و هنرمندانه، ماندگار خواهد بود.
ب س/ ا ز